Vinkit henkilökunnalle
Katso video

Hyvä kaupan työntekijä eli koutsin luottopelaaja!

Kauppojen henkilökunta on Koutsi-kampanjan onnistumisen kannalta avainroolissa. Sinun ammattitaidollasi ja pelisilmälläsi varmistetaan, ettei ainakaan sinun kauttasi alkoholia päädy alaikäiselle. Me haluamme lisäksi viestiä ihmisille, että vastuullinen aikuinen ei välitä alkoholia alaikäisille. Se on myös Suomen lain mukaan kiellettyä.

Näillä sivuilla saat vinkkejä siitä, miten erilaiset tilanteet kassalla on paras hoitaa. Koutsi on tyytyväinen, sillä linja on pitänyt hyvin.

Pidetään jämäkkä ote kassoilla tulevallakin kaudella!

TILANNEVINKIT

Tilanteet kaupassa tulevat usein yllättäen, ja valmistautumattomana reagointi on hankalampaa. Koostimme tähän tilannevinkkejä, jotka suosittelemme lämpimästi lukaisemaan.

Täältä saat lisätietoa ikärajavalvonnasta >

TILANNE 1

Kassalle tulee nuorelta näyttävä asiakas, joka haluaa ostaa kuusi tölkkiä 5,5 % olutta.

Kassan toiminta tilanteessa

Pyydät nähtäväksi asiakkaan henkilöllisyystodistuksen, koska hän vaikuttaa alle 30-vuotiaalta. Jos
asiakas todistaa henkilöllisyyden voimassa olevalla kuvallisella viranomaisen myöntämällä henkilöllisyystodistuksella (henkilökortti, passi, ajokortti, mopokortti, mobiiliajokortti, muukalaispassi, pakolaisen matkustusasiakirja) ja hän on vähintään 18-vuotias, teet kaupat. Huomaa, että tarkistaessasi henkilöllisyyden toimi aina ystävällisesti – älä vaaranna turvallisuuttasi. Muista, että mopokortin haltija on usein alle 18-vuotias. Laske asiakkaan ikä syntymäajasta.

TILANNE 2

Kassalle tulee nuori henkilö, joka haluaa ostaa olutta. Hän yrittää todistaa ikäänsä ajokortilla,
jonka kuva ei mielestäsi esitä asiakasta.

Kassan toiminta tilanteessa

Kieltäydy kohteliaasti ikärajavalvottavien tuotteiden myynnistä, koska et voi tunnistaa asiakasta
hänen esittämästään henkilöllisyystodistuksesta. Älä kuitenkaan väitä, että kyseessä olisi jonkun
toisen paperit. Näin vältät tilanteen kärjistymisen.

TILANNE 3

Naapurisi poika saapuu kauppaan ja ostaa ikärajavalvottuja tuotteita. Hän näyttää passin,
mikä osoittaa hänen olevan juuri yli 18-vuotias. Myyt tuotteet. Sama asiakas tulee viikon päästä uudelleen ja haluaa ostaa ikärajavalvottuja tuotteita.

Kassan toiminta tilanteessa

Vaikka muistat asiakkaan edelliskerrasta, kysyt hänen henkilöllisyystodistustaan (henkilökortti,
passi, ajokortti, mopokortti, mobiiliajokortti, muukalaispassi, pakolaisen matkustusasiakirja). Mikäli asiakkaalla ei ole todistusta mukana toteat: ”Tässä tilanteessa emme valittavasti voi myydä näitä tuotteita, koska myyntiin vaaditaan 18 vuoden iän todistaminen.”

Kassalla on velvollisuus kysyä ikärajavalvottavien tuotteiden kohdalla nuoren asiakkaan ikä ja nuorella asiakkaalla on aina velvollisuus pyydettäessä todistaa ikänsä. Toiminta on perusteltua, sillä muuten ulkopuolisesta vaikuttaa siltä, että ikärajavalvontaa ei suoritettaisi. Tästä syystä myös tutuilta nuorilta asiakkailta kysytään aina henkilöllisyystodistus. Käyttäydy aina kunnioittavasti asiakasta kohtaan. Tarvittaessa kysy esimieheltäsi tai kollegoiltasi tällaisessa tilanteessa asiakkaalle esitettäviä perusteluja jatkoa varten.

TILANNE 4

Kassalle saapuu nuorekas miesjoukko. Oluet ovat hihnalla ja kysyt: ”Kenelle nämä tulevat?”
Asiakas: ”Minulle.” Pyydät asiakasta todistamaan ikänsä. Maksaja hymyilee epäuskoisena ja
ojentaa paperinsa hihkaisten kavereilleen: ”Hei, huomaatteko, joiltakin kysytään vielä
papereita!”

Kassan toiminta tilanteessa

Pyydät nähtäväksesi asiakkaan henkilöllisyystodistuksen, koska hän vaikuttaa alle 30-vuotiaalta.
Kassan velvollisuus on kysyä alkoholijuomien kohdalla asiakkaan ikää, mikäli hän vaikuttaa alle
30-vuotiaalta. Jos asiakas todistaa henkilöllisyyden voimassa olevalla kuvallisella voimassa olevalla viranomaisen myöntämällä henkilöllisyystodistuksella (henkilökortti, passi, ajokortti, mopokortti, mobiiliajokortti, muukalaispassi, pakolaisen matkustusasiakirja), tee kaupat. Mikäli kassa epäilee alkoholin välittämistä, hänen tulee myös varmistaa kenen käyttöön alkoholijuomat tulevat, jos ostajia on useampi kuin yksi henkilö.

TILANNE 5

Naapurisi poika saapuu kauppaan ja ostaa ikärajavalvottuja tuotteita. Hän näyttää passin,
mikä osoittaa hänen olevan juuri yli 18-vuotias. Myyt tuotteet. Sama asiakas tulee viikon päästä uudelleen ja haluaa ostaa ikärajavalvottuja tuotteita.

Kassan toiminta tilanteessa

Vaikka muistat asiakkaan edelliskerrasta, kysyt hänen henkilöllisyystodistustaan (henkilökortti,
passi, ajokortti, mopokortti, mobiiliajokortti, muukalaispassi, pakolaisen matkustusasiakirja). Mikäli asiakkaalla ei ole todistusta mukana toteat: ”Tässä tilanteessa emme valittavasti voi myydä näitä tuotteita, koska myyntiin vaaditaan 18 vuoden iän todistaminen.”

Usein kysytyt kysymykset

Kysymys: Millä perusteella kauppa tarkastaa asiakkaan iän?

Vastaus: Kaupassa myydään useita tuotteita, joiden myyntiä alaikäisille rajoitetaan tai kielletään lailla. Alkoholi- ja tupakkalakien mukaan alkoholijuomia, yli 2,8 % kiinteitä alkoholivalmisteita, tupakkaa, tupakan vastikkeita, sähkösavukkeita, nikotiininesteitä tai tupakointivälineitä ei saa myydä alle 18-vuotiaille. Kauppa on velvollinen varmistamaan, ettei näitä tuotteita myydä alaikäisille. Nuorelta näyttävän henkilön tulee varautua todistamaan ikänsä. Jos asiakas ei voi pyydettäessä todistaa olevansa täysi-ikäinen, kauppa ei voi myydä tuotetta.

Päivittäistavarakauppa ry:n ohjeistuksen mukaan alkoholia ja tupakkatuotteita ostavan asiakkaan ikä tarkastetaan, jos asiakas vaikuttaa alle 30-vuotiailta. Ohjeistusta noudatetaan lähes kaikissa Suomen päivittäistavarakaupoissa.

Kysymys: Pitääkö myyjän kysyä papereita tutultakin asiakkaalta? Entä äidiltä, jolla on lapsi mukana ja autonavaimet kädessä?

Vastaus: Papereiden kysyminen on viesti myös muille kaupan asiakkaille. Siksi tutunkin asiakkaan ikä tarkastetaan, jos hän ostaa alkoholia tai tupakkatuotteita ja vaikuttaa alle 30-vuotiaalta. Muuten muut asiakkaat voivat päätellä, ettei ikärajavalvonta toimi. Autonavaimet, vihkisormus, rattaissa oleva lapsi tai vaikkapa varusmiehen vaatetus eivät ole iän varmistamiseen kelpaava henkilöllisyystodistus, joten näissäkin tapauksissa ikä tulee tarkastaa, jos asiakas näyttää alle 30-vuotiaalta. Selkeä toimintaperiaate helpottaa kassahenkilöstön työtä ja on myös tasapuolinen kaikkia nuorelta näyttäviä asiakkaita kohtaan.

Kysymys: Miksi kaupan ohjeen viiteikä on juuri 30 vuotta?

Vastaus: Ikää ei voi tietää, eikä nuorelta näyttävän asiakkaan iän arvioiminen aina ole helppoa. Kun ikärajavalvonnan viiteikä on selvästi korkeampi kuin 18 vuotta, on henkilökunnalla matalampi kynnys tarkastaa nuorelta vaikuttavan asiakkaan ikä. Selkeä ja yhtenäinen ohjeistus helpottaa toimintaa, vähentää inhimillisiä virheitä iän arvioinnissa ja auttaa kauppaa varmistamaan, ettei alkoholi- tai tupakkatuotteita myydä alaikäisille.

Kysymys: Myykö kauppa tuotteet vaikka paperit olisivat jääneet kotiin, jos asiakas on kuitenkin yli 18-vuotiaan näköinen?

Vastaus: Nuorelta näyttävän henkilön tulee varautua todistamaan ikänsä ostaessaan ikärajavalvottavia tuotteita. Jos asiakas ei voi pyydettäessä todistaa olevansa täysi-ikäinen, kauppa ei voi myydä tuotetta.

Kysymys: Miksi kaupan pitää puuttua tilanteeseen, jos on syytä epäillä, että ostettava alkoholi välitetään edelleen alaikäiselle henkilölle?

Vastaus: Sekä alkoholin myyminen alaikäiselle että alkoholin välittäminen eteenpäin alaikäiselle ovat alkoholilain mukaan kiellettyjä ja rangaistavia tekoja. Alkoholi voi aiheuttaa alaikäiselle vakavia seurauksia ja altistaa riippuvuudelle. Myymälä voi saada seuraamusmaksun, jos havaitaan, että alkoholia on myyty alaikäiselle. Alkoholin alaikäiselle myynyt tai välittänyt henkilö voi myös joutua teostaan rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Kauppa ei siis saa myydä alkoholijuomia täysi-ikäisellekään asiakkaalle, jos on syytä epäillä, että niitä luovutetaan edelleen henkilöille, joille myymälässä ei muuten saa myydä. Alaikäiset saavat useimmin alkoholijuomia haltuunsa lähisukulaisten ja kavereiden avulla. Myös myymälän edustalla olevia täysi-ikäisiä henkilöitä voidaan pyytää noutamaan alkoholijuomia hakupalkkiota vastaan. Epäillessään alkoholin välittämistä kassahenkilön on reagoitava asiaan ja kieltäydyttävä tuotteiden myymisestä, jos epäilykseen on perusteltu syy. Esimerkiksi usean nuoren henkilön seurueelta on kaikilta tarkistettava ikä, vaikka vain yksi tekisi varsinaisen alkoholiostoksen.

Kysymys: Onko alkoholin ja tupakan myynnissä muita rajoituksia kuin ostajan 18 vuoden ikä?

Vastaus: Kauppa ei saa myydä alkoholijuomia, yli 2,8 % kiinteitä alkoholivalmisteita tai tupakkatuotteita, jos myyjällä on syytä epäillä, että ostettavat tuotteet välitetään eteenpäin alaikäisten henkilöiden käyttöön. Tällaisessa tapauksessa tuotteita ei voida myydä, vaikka ostaja olisi yli 18-vuotias.

Alkoholia ei myydä myöskään päihtyneelle tai uhkaavasti käyttäytyvälle asiakkaalle. Alkoholijuomien ja -valmisteiden (yli 2,8 %) myyntiaika on 9.00–21.00. Myyntiaikaa rajoittaa laki.

Tupakkatuotteiden mainonta on Suomessa lain mukaan kielletty. Tämän vuoksi myymälässä ei saa olla esillä tupakkatuotteita, eikä niitä saa esitellä asiakkaalle esimerkiksi myyntilaitteesta. Myyjä saa kuitenkin luovuttaa asiakkaalle luettelon tupakkatuotteiden hinnoista, jos asiakas sitä pyytää.

Kysymys: Miksi myyjä kysyi papereita, kun ostin simaa? Siinähän on vain vähän alkoholia.

Vastaus: Kaupoilla voi olla lainsäädännön lisäksi omia ohjeita esimerkiksi alkoholin myyntiin liittyen. Monet kaupat noudattavat Päivittäistavarakauppa ry:n suositusta, ettei alle 18-vuotiaille myydä myöskään sellaisia alkoholia sisältäviä juomia, joissa on alkoholia alle 1,2 %. Sima on tyypillisesti tällainen juoma.

Suositus on lain edellyttämää tasoa tiukempi, sillä kauppa on katsonut selkeän yhtenäisen linjauksen tukevan alkoholin myynnin ikärajavalvontaa. Lisäksi kassahenkilöstön käytännön työtä helpottaa, kun rajoja ei ole useita erilaisia.

Kysymys: Millä oman iän voi todistaa kaupassa?

Vastaus: Päivittäistavarakaupoissa iän todistamiseen käyvät viranomaisen myöntämät voimassa olevat kuvalliset henkilöllisyystodistukset ovat henkilökortti, passi, muukalaispassi, ajokortti, mopokortti, mobiiliajokortti ja pakolaisen matkustusasiakirja. Myös ulkomaiset kuvalliset henkilökortit, passit ja ajokortit ovat hyväksyttäviä dokumentteja asiakkaan iän tarkastamiseen. Iän todistamiseen eivät kelpaa esimerkiksi Kela-kortti, opiskelijakortit, sotilaspassi tai oleskelulupakortti.